Stand-up är en typ av humoristisk underhållning där en ståuppkomiker befinner sig på en scen och talar till ev publik med hjälp av en mikrofon. Ståuppkomikerns främsta mål är att få publiken att skratta och måste därför anpassa sitt framträdande efter publiken och situationen. Vanligen brukar ståuppkomikern föra långa monologer som är en blandning av roliga historier, anekdoter, onliners med mera. Ståuppkomikern ska oftast verka improviserad och handlar för det mesta om aktuella politiska ämnen eller vardagliga ämnen som de flesta känner igen sig i. De allra flesta ståuppkomiker skriver sitt material på egen hand.
 mikrofon på en scen

 

Stand-upens ursprung

Det sägs att stand-upen har sitt ursprung i amerikanska cirkus- och vaudevilltraditioner. Några av de som anses som grundarna av ståuppkomiken är Bob Hope, Jack Benny, Milton Berle, Fred Allen samt Frank Fay. Under 1950- samt 1960-talen utvecklade ståuppkomikerna sina talanger genom framträdande på små klubbar. De förbättrade sitt kroppsspråk, utvecklade den sociala satiren samt började tänja på gränserna. Under 1970-talet blev flera amerikanska ståuppkomiker kända och behövde inte längre bara uppträda på de små klubbarna utan uppträdde även på stora sportarenor och amfiteatrar. Många ståuppkomiker lanserades genom tv-program som The Tonight Show och Saturday Night Live.

standup-comedy-ftr

 

Lyckas som ståuppare

Det kan vara svårt att lyckas som ståuppkomiker då man måste ha en föreställning som är utöver det vanliga och verkligen fånga publiken. Ifall ståuppkomikern inte lyckas få publiken att skratta kan det hända att han eller hon blir hånad. Den tyske ståuppkomikern Mario Barth är med i Guinness rekordbok. Han rankades som den ståuppkomiker som hade den största publiken vid ett framträdande under 2007 då han sågs av omkring 70 000 människor. I Sverige slog den moderna formen av ståuppkomik igenom under 1980-talet. Några kända svenska ståuppkomiker är Magnus Betnér, Henrik Schyffert samt Peter Wahlbeck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *