En musikal är en slags modern musikteater och en blandning av teater, musik samt dans. Några av de mest kända musikaler världen över är förmodligen Cats, West Side Story, Annie, Fame samt Footloose. Årligen görs det mängder av olika versioner av dessa musikaler som ses av människor över hela världen. Att gå på musikal är ett populärt nöje där man både får lyssna på vacker musik samtidigt som man får avnjuta en spännande teaterföreställning.

 

 musikal-3

1900-talet

Under 1900-talets början utvecklades den amerikanska sångskrivartraditionen som är musik som starkt förknippas med musikaler. Musiken var koncis och medryckande och man la stor vikt vid betoningsförändringar mellan fraserna samt den tydliga synkoperade rytmen. En stor händelse i musikalens historia är samarbetet mellan Jeroma Kern och Oscar Hammerstein. I början av 1900-talet dramatiserade de Edna Ferbers episka roman Teaterbåten. Handlingen var djup och sträckte sig över flera år. I slutet av 1920-talet kom även de första musikal filmerna såsom Jazzsångaren, The Broadway Melody samt Jazzkungen. Några kände musikalstjärnor under den här tiden var Ginger Rogers och Fred Astaire. Det ställdes allt högre krav på artisterna och man började skriva musikaler direkt för en särskild huvudrollsinnehavare.

 

Poster - Broadway Melody, The (1929)_07

Dagens musikaler

I början av 2000-talet blev det mer och mer populärt med musikaler innehållande musik från kända popgrupper som We will rock you (Queen), Mamma Mia! (ABBA), All you need is love (Beatles) med flera. Några kända svenska musikalartister idag är bland andra Jan Malmsjö, Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Pernilla Wahlgren, Anders Ekborg med flera. Disney samt andra animerande filmmakare använder sig många gånger av musikalformen i sina filmer. Några exempel på detta är Askungen, Skönheten och Odjuret samt Lejonkungen. Flera av dessa filmer har gjorts om till populära musikaler.

lejonkungen musikal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *