En festival är ett slags evenemang som har syftet att göra besökarna glada och kan fungera som en mötesplats där människor möter människor. Det finns flera olika typer av festivaler varav några är filmfestivaler, musikfestivaler, ståuppkomikfestivaler, pridefestivaler, stadsfestivaler samt medeltidsfestivaler.

 

Musikfestival

Det finns flera olika musikfestivaler runt om i hela världen. Många gånger är festivalen inriktad på en musikgenre exempelvis EDM festivaler som inriktar sig främst på Dj-akter (dj är en förkortning på ordet discjockey), för att dra till sig en specifik målgrupp . En del festivaler arrangeras årligen medan övriga endast är engångshändelser. Festivaler har för det mesta en inträdesavgift och arrangeras många gånger i stora inhägnader med vakter samt scener där banden uppträder. För att spara pengar väljer många att campa på festivalområdet och det har blivit en stor del av musikfestivalen. Några av de musikfestivaler som årligen arrangeras i Sverige är bland annat Peace & Love, Emmabodafestivalen, Hultsfredsfestivalen, Way Out West, Öland Roots, Siesta! Med flera.

musikfestival

 

Filmfestival

En filmfestival är ett slags kulturevenemang som vanligen, men inte nödvändigt, är inriktat på en särskild filmgenre. Några filmfestivaler som är internationellt kända är Festival de Cannes, Sundance, Filmfestivalen i Venedig samt Filmfestivalen i Berlin. En vanlig företeelse är att en film har sin första föreställning på en filmfestival för att sedan visas på de ordinära biograferna.

66th-cannes-film-festival-2

Pridefestival

Pridefestivaler propagerar för att människor bör känna sig stolta över sin sexuella läggning. Mångfalden ska vara positiv och könsidentiteten ska betraktas som en grundläggande del av personligheten. Pridefestivaler finns utspridda över hela världen varav några av de största är San Francisco Pride, Berlin Christopher Street Day samt Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras.

pridefestival

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *