Dans är ett begrepp som syftar på rytmiska kroppsrörelser som vanlige utförs till musik men inte nödvändigtvis. I äldre tider och bland naturfolk har dansen alltid varit en viktig del av den religiösa kulturen. Idag har dansen flera betydelser och flera olika utföranden. Det kan exempelvis ses som en estetisk konstform eller ett sällskapsnöje. Dans är ett utmärkt motionssätt då den ger ökad smidighet och styrka samt ökat blodflöde och en bättre kroppskännedom.

Indisk folkdans.

Dans genom historien

Genom tiderna har dans varit ett tecken på glädje eller seger. Den offentliga dansen bland grekerna utvecklades till en verklig konst och hos romarna var dansen en viktig del vid de religiösa festerna. Dansen var ett populärt nöje bland forntida nordbor och dansen utfördes under ackompanjemang av olika visor som sjöngs av de som dansade.

Det förekommer flera olika folkdanser runt om i världen som många gånger förknippas med en särskild kultur eller land. Några av dem är hallingen (Norge), jössehärads-polskan (Sverige), fandangon (Spanien), tarantellan (Italien) med flera.

Dansa solo eller i par

De olika danstyperna delas ofta in i pardans, solodans samt gruppdans. Några exempel på olika solodanser är locking, streetdance, popping, breakdance, balett, steppdans, showdans med flera. Exempel på pardanser är salsa, bugg, tango, samba med flera.

Man kan dansa både på tävlingsnivå eller bara för att man tycker det är roligt. Ifall du är intresserad av att lära dig någon ny dans kan du leta runt på nätet där det finns mängder av information.

Ett par som dansar salsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *