En cirkus är en konst- samt nöjesform vars anställda framför uppträdanden av alla dess slag i syfte att roa publiken. Att gå på cirkus brukar vara ett populärt nöje bland de flesta om inte främst bland barnfamiljer. Viktiga inslag i en cirkus brukar vara jonglörer, akrobater, trollkarlar, clowner samt dresserade djur. Cirkusen framförs för det mesta i stora cirkustält som är tillfälligt uppställda på stora öppna ytor.

 

Första cirkusen

Den moderna cirkusen har funnits sedan 1700-talet. I slutet av 1760-talet hade den första kända moderna cirkusen föreställningar i London. I slutet av 1700-talet kom cirkusen till USA, den första föreställningen ägde rum i Philadelphia.

cirkus

 

Cirkusdjur

Cirkusar med djurframträdanden har kritiserats en hel del då de får leva i onaturliga miljöer, färdas långt samt bo i små burar. Detta anses innebära både stress och lidande för djuren. Dessutom har vissa dressyrformer betraktats som plågsamma för djuren. De som har uttalat sig om detta är bland andra Djurrättsalliansen samt Djurens rätt.

 

Stora cirkusar

Några kända cirkusar världen över är Circus Krone Building (München), Cirque d’Hiver (Paris), Hippodrome Circus (London) med flera. Även i Sverige finns det flera aktiva cirkusar som turnerar runt i landet. Några av dem är Cirkus Brazil Jack, Cirkus Olympia, Cirkus Maximum samt Cirkus Scott

maxresdefault (1)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *