Ett badhus är en offentlig byggnad som främst är avsedd för simning eller bad. Vanligen erbjuder även ett badhus bastubad samt simundervisning. Badhus som ligger vid stranden benämns ofta som kallbadhus vars syfte kan vara att man ska förbereda sig för att bada i havet. De kan även vara inredda med bastu eller liknande. Två välkända allmänna kallbadhus är Varbergs kallbadhus samt Ribersborgs kallbadhus. Privata badhus är vanligen mindre än dessa och endast avsedda för en familj. Det första stora kallbadhuset i Stockholm var Strömbadet som ritades på 1880-talet. Badhuset var belägrat i Riddarfjärden och revs på 1930-talet. Några kända badhus i Sverige är Sturebadet, Centralbadet, Liljeholmsbadet, Storkyrkobadet med flera.

simhall

 

Äventyrsbad

Simhallar och äventyrsbad räknas som moderna former av badhus. En simhall har vanligen en eller flera bassänger som främst är till för simning. Både lokalen och vattnet är uppvärmt vilket ger ett behagligt klimat. De simhallar som är offentliga innehåller vanligen mist en 25- eller femtio-metersbassäng. En del simhallar har även bassänger som fungerar som äventyrsbad. Äventyrsbadet är till för vattenlekar av olika slag och har vanligen flera underhållningstillgångar som rutschkana eller vågmaskin. Äventyrsbaden är ofta utsmyckade med vattenfall, grottor, växter eller liknande.

 

Bassänger

Vattendjupet i simhallens bassänger varierar beroende på vilket syfte bassängen har. Vanligen finns det särskilda barnbassänger, bassänger som är till för motionssim samt övriga bassänger som kan vara försedda med en trampolin och avsedda för simhopp. I de flesta simhallar finns det även en bubbelpool som är till för avkoppling. En del simhallar har även ett anslutet gym och vattengymnastik. Innan du går in i simhallen ska du ha bytt om i ett omklädningsrum där du även kan lämna av dina värdesaker och kläder.

vattengymnastik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *