CD-skivor

Ett skivbolag är en verksamhet som säljer samt producerar musik. Bland de största skivbolagen i världen är bolag som Universal Music Group (USA/Frankrike), EMI Music (England), Sony Music Entertainment (Japan) samt Warner Music Group (USA). I Sverige finns det mängder av olika skivbolag varav några är A West Side Fabrication, Beat Butchers, Labrador samt Recordia.

Fildelning

Det är många skivbolag som har fallit samt gått i konkurs eftersom allt fler väljer att ladda ner musik eller köpa den online via nätet. Vissa anser att skivbolagen säljer sina skivor till överpriser. År 2009 röstades Ipred-lagen igenom i Sverige. Lagen är till för att förhindra fildelningen och har skapat stora diskussioner bland den svenska befolkningen.

På senare tid har dock många skivbolag tagit sig upp igen med hjälp av strömmande musiktjänster som det svenska multinationella företaget Spotify. Företaget har en musiktjänst som gör att man kan lyssna på strömmad musik online över internet. Den digitala försäljningen står nu för över hälften av skivbolagens intäkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *