Soul är en afroamerikansk musikstil som utvecklades ur gospeln samt bluesen i USA under 1950- och 1960-talet. Musikgenren har sedan haft ett stort inflytande på flera andra populärmusikstilar som disco, funk samt hiphop. Några kända soulartister är James Brown, Stevie Wonder, Sam Cooke, Marvin Gaye, Aretha Franklin med flera.

James Brown

James Brown

Soul genom historien

Ray Charles anses vara bland den första soulartisten då han kopplade samman gospelmusik med sekulariserade texter och bluesens grova uttryck. Hans genombrottslåt hette ”What’d I Say” och kom år 1959. Skivbolaget Stax Records bildades år 1960 i Memphis och var en av soulmusikens viktigaste förmedlare.

Soulen utvecklades sedan på olika sätt i olika områden i USA. Det finns flera olika varianter av den traditionella soulmusiken varav några är southern soul, Philadelphia soul, Memphis soul, northern soul samt psychedelic soul. Philadelphia soul hade sedan en stor betydelse för discomusiken samt genrer som smooth jazz och Quiet Storm. Psykedelic soul är en blandning av psykedelisk rock och traditionell soulmusik. Stilen etablerades i slutet av 1960-talet och influerade genrer som disco och funk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *