Reggae är en bred musikgenre som utvecklades under 1960- och 1970 på den karibiska ön Jamaica. Musiken spreds sedan över hela världen kända internationella artister är Bob Marley, Desmond Dekker, Max Romeo, Jimmy Cliff med flera. Några viktiga inslag i reggaemusiken är de rytmiska brytningarna med piano, elgitarr samt olika elektroniska instrument. Reggae är idag även ett samlingsnamn för flera moderna musikgenrer som har sitt ursprung i Jamaica. Några av dem är dub, roots reggae, ragga, dancehall samt ska revial. Reggaen har dessutom influerat musikgenrer som techno, hiphop, new wave med flera.

Bob Marley
Bob Marley

Rastafari

Reggaen förknippas vanligen med sina texter som handlar om rastafari-kulturen, texterna har många gånger starka religiösa eller sociala budskap. Det var flera sångare samt musiker fann sin inspiration i Rastafari-religionen och bannlystes därför av samhället då de vände ryggen till den västerländska civilisationen kallad Babylon, blev vegetarianer samt lät håret växa ut till dreadlocks.

Reggaens spridning

Reggaen började sedan internationaliseras på så sätt att många reggaeartister började anpassa låttexterna så att de inte längre endast handlade om problemen i Jamaica. Några kända svenska reggaeartister samt band är Dag Vag, Papa Dee, Peps Persson, Syster Sol, Gusto, Svenska Akademien med flera. I Sverige anordnas årligen flera reggaefestivaler som Öland Roots, Skåne Reggaefestival, Uppsala Reggae Festival med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *