Hiphop är en typ av musikgenre samt levnadsstil som spreds i USA under 1970-talet. De fyra element som utgör hiphopkulturen är rapp, Dj:s, breakdance samt graffiti. Hiphopmusik består för det mesta av rim av olika slag, rapparen ackompanjeras av ett instrumentalt musikspår som ofta framförs av en DJ. Vissa låtar är även helt instrumentala.

Afrika Bambataa

Afrika Bambataa

Ursprung

En av de mest betydelsefulla personerna inom hiphopens utveckling är Afrika Bambataa. Han började som en DJ på kvartersfester som olagligt anordnades ute på gatorna i Bronx. Andra stora band som bidragit till hiphopens utveckling är The Sugarhill Gang, Grandmaster Flash & The Furious Five, Run DMC med flera.

Under 1990-talet regerade gangsterrappen med artister och band som Tupac Shakur, Onyx, The Notorious B.I.G, Eminem, Snoop Dogg med flera. Musiken består till stor del av verbala påhopp mot samhället och speciellt polisen eller regeringen. Gangsterrappen handlar i vissa fall även om pengar och droger. Musikstilen har blivit alltmer rumsren samt kommersiellt framgångsrik under de senaste åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *