Allmänt

Bergsklättring är en slags klättring som utförs på klippor respektive berg. Det är nödvändigt att man först lär sig att klättra inomhus innan man börjar ”på riktigt” utomhus. Detta för att förhindra skador och kunna känna sig säker. Ifall du tycker att bergsklättring verkar intressant och vill pröva på så ska du kontakta Svenska Klätterförbundet.

maxresdefault

Utrustning

Som bergsklättrare måste du använda dig av en korrekt utrustning. Det är viktigt att använda hjälm eftersom den skyddar vid potentiella fall eller fallande stenar. Hjälmen är oftast tillverkad av plast och för att få säljas i Europa krävs det en CE-märkning. Vid bergsklättring är det även nödvändigt att klättraren använder sig av olika säkringar som sätts fast sprickor och liknande. När klättringen sker på helt släta klippor används vanligen borrbultar som är en fast förankringspunkt.

Utförande

Vanligen är man två personer vid bergsklättring då den ena är kvar på marken och säkrar medan den andre säkrar. Den som är uppe och klättrar kopplar repet genom mellansäkringar som sitter fast i klippan vilket gör att möjliga fall inte blir alltför långa.

Ifall repet blir för kort så stannar den som klättrar för att binda fast sig vid klippan eller berget. Klättraren kopplar sedan in repet i bromsen för att kunna säkra upp personen som befinner sig på marken. Den personen tar sedan med sig säkringarna medan hon eller han klättrar vilket gör att båda personerna får samma materiel som när de började. Förfarandet upprepas tills de båda klättrarna har kommit till toppen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *